head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia

D9000

Produktblad
Manual
PartList
Review

Skrivet av Per Hessler

DN-D9000 är tyngre än sina föregångare, fjärrkontrollen är större på djupet annars är det samma storlek på enheterna. CD slädarna är av ny design så att de lätt går att byta ut men de är också stadigare och stabilare än t.ex. DN-2600F.

Den nya kabeln mellan CD-spelare och styrenhet är en klar förbättring med snäppfäste så att man känner att den verkligen sitter. Dessutom sitter kontakterna till kabeln väl skyddade på båda sidor.

Fyra par kablar att koppla till mixern (två par för alpha track) medföljer.

Bruksanvisningen är i liggande format med pedagogiska steg för steg beskrivningar med mycket bilder på flera språk varav ett är svenska.

När man laddat en CD skiva och valt ett spår ser man nästan omedelbart BPM siffran i displayen
den är automatisk och snabb men bara på heltal BPM, jag skulle vilja ha på tiondelar.
BPM räknaren är automatisk men man kan slå in BPM manuellt om man föredrar det.

Jag var mest nyfiken på den förbättrade scratch funktionen och bättre än så här har jag svårt att tro att det kan bli. Man kan välja att scratcha direkt från CD-skivan eller från samplern. I båda riktningarna, framåt eller bakåt. Testade även backspinn och det fungerade perfekt det med.

Det nya jogghjulet med gummibeklädnad gör att man har bra koll på vad man gör. Nu finns det inte längre någon anledning att ha kvar sina vinylskivspelare enligt min mening.

Alpha funktionen gör att man kan spela upp ytterligare ett spår från samma skiva.
Man kan använda den som sampler med stutter eller vanlig uppspelning om man vill det och då handlar det inte om 15sek utan tills skivan tar slut. Det gäller bara att ha 4 st ingångar till mixern för att kunna nyttja denna funktion fullt ut, men då har man 4st CD spelare.

Nu har DENON infört stutterstart på cueknappen vilket är en förbättring mot tidigare.
4 st loopar eller 2st loopar och 2st samplers som kan användas samtidigt eller 4 st hotstartpunkter, skarvfunktion eller 6 hotstartpunkter alla A och B punkter kan justeras under gång. Om man förprogrammerar sina loopar och startpunkter har man inte mycket kvar på önskelistan vad gäller dessa funktioner och det är lätt att komma åt och använda funktionerna i.o.m. att de flesta funktioner har egna knappar.

Inbyggda ljudeffekter som styrdes i takt till musiken (via BPM räknaren) finns på DN-2600F men där är man tvungen att välja ljudeffektfunktionen innan man startar CD-skivan vilket kan tyckas vara lite bökigt. Nu har man full kontroll och kan när som helst aktivera en eller flera av ljudeffekterna som dessutom kan justeras kopplas i och ur m.m. under gång.
Vad gäller platterfunktionerna är de lika lätta att komma åt under gång baklänges uppspelning t.ex. ger en rolig och användbar effekt.

Pitch upp till + - 100% i olika steg som kan bytas under gång.

Om man ställer in 100% pich läget och snurrar jogghjulet baklänges under gång får man en breakfunktion som stannar av skivan ner till stopp det är sedan bara att när som helst bryta den genom att trycka på play igen. Mycket kraftfull effekt. Man kan naturligtvis välja att pitcha ner till stillastående med reglaget också utan några förluster i ljudkvalite'n.

Ljudet är mycket bra och att få konstant digital 44,1 kHz ljudkvalite’ ut även vid pitch har jag drömt om länge.

Jag testade D-9000 ihop med en mixer av annat märke varför jag inte kunde testa de funktioner som fungerar ihop med DENON mixrarna.

D-9000 är den absolut roligaste teknikprylen jag satt mina händer på någonsin och att ha så totalt obegränsade möjligheter att manipulera ljudet kommer konkurrenterna att ha svårt att komma ikapp. I en jämförelse med vinylspelare så vinner D-9000 med hästlängder.

I jämförelse med samtliga DJ-CD spelare jag har testat vinner den lätt och priset, över 20 000 kronor är mycket pengar men med alla lättanvända funktioner, den robusta konstruktionen samt att den är så fruktansvärt rolig att arbeta med är fakta som gjort mig övertygad.

Min D-9000 är beställd och kommer snart hoppas jag

Detta är ingen CD-spelare jag rekommenderar som första köp för nybörjare.

+ Rolig att använda
+ Alpha funktion = 4 CD spelare
+ Scratchen fungerar perfekt
+ Robust konstruktion, kommer att hålla länge.
+ Konstant 44,1kHz bra ljudkvalite'
+ Lätt att byta ut CD enheter
+ 100% pitch
+ 4 samplers med bra ljudkvalite’
+ Många lättanvända ljudeffekter
+ 16 sek skakminne

- Tiondels BPM saknas

Som ni ser var det svårt att hitta något på minussidan.
Betyg från 1 till 5 måste bli 5+
Jag kan inte hitta en bättre CD spelare för mina behov och önskemål på marknaden idag.

Copyright 2009 Co.