head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia
DN-HS5500


Manual

Denons nya Media kontroller. Kommer till Sverige Mars 2008. Rekomenderat pris till kund blir 13 500 kr utan hd eller DVD (Som enbart läser CD), som man köper till separat beroende på vad man vill ha.

Spelaren har inbyggd 24 bitars ljudkort med 2 separata utgångar (liknande funktion som dagens S5000 har med sitt Alpha trax), så det räcker faktiskt med en spelare om du bara jobbar med 2 kanaler.

Spelaren har MIDI stöd så du kan välja vilken själv vilket program du vill jobba med om du kopplar in spelaren mot en PC.
Vidare så har den fullt USB2.0 stöd, och du kan koppla in en USB hub för att koppla in fler lagringsmedier än 1 (dvs 1 HD, ett USB minne, och en IPod och själv sedan välja vilken källa du ska hämta låten ifrån)

 

 

 

 

DN-HS5500 Professional Media Player & Controller.
Review skriven av DJ Gugge för DJ Portal 2008-03-25 version 1.0


bild8.jpg


HS5500 är precis vad namnet ovan anger, en media spelare. Det är ingen CD spelare längre som de tidigare tabletop spelarna varit. HS5500 kommer utan CD, men det går att beställa ett CD kit (BU5501) som option om du inte är redo att gå över till HD/PC baserade system ännu.
HS5500_Skiss.jpgDetta är definitivt ingen spelare för en nybörjare eller en DJ som har svårt med mycket funktioner. För denna spelare har massor med funktioner och möjligheter för den kreativa diskjockeyn.
 
HS5500 är faktiskt två spelare i en.
Du har två stycken utgångar (antingen analoga två RCA eller två Digital coax). Du har en väljare(19) uppe till vänster om du vill spela med spelare ett eller spelare två. Vid sidan av displayen så finns en blå lampa som visar vilken spelare som är aktiv. Skillnaden mellan S5000 är att du numera har full funktionalitet (även pitch via regeln) på båda kanalerna, du kan också dela upp displayen så du ser tid, låtnamn och all övrig information för båda kanalerna samtidigt.
Spelaren har två inbyggda ljudkort som jobbar via ASIO/OSX standarden om du jackar in den till en PC. Du har en USB 2.0 utgång som du kan jacka in en USB 2.0 hubb till och sedan ansluta upp till fyra stycken valfria USB enheter (HD/MP3 spelare, USB tangentbord eller minnes sticka). Hubben ska vara modellen med separat strömförsörjning eftersom USB utgången på spelaren inte klarar av att leverera allt för mycket ström. Jackar du in en hårddisk direkt till USB uttaget så bör även den vara separat strömförsörjd.

Har du fler diskar i USB hubben så väjer du vilken du ska använda med knappen Device(37). Det fungerar utmärkt att spela två låtar från samma disk eller om du väljer att spela från två olika diskar.
Spelaren kräver att hårddisken är formaterad i FAT32. En av de stora utmaningarna blir att organisera foldrar/filer på ett sätt som du senare enkelt och snabbt hittar låten du vill spela. I den första versionen av mjukvaran i spelaren så är sök funktionen case sensitive. Söker du på artist och ska leta efter Madonna, så kan du hitta två olika, en som heter Madonna, och en som heter madonna. Vidare så måste man upp till /Root om du ska börja söka om igen efter en låt (detta kommer att fixas till för allt utom folder sökning på första uppdateringen). Ett råd kan vara att se till att ni har era Mp3 taggar korrekta. Ett bra gratis hjälpmedel till detta kan vara att ladda ner ett program som heter ID3-TagIT. Där kan du ganska så enkelt ändra namn och information i ID3 taggen eller filnamnet.

Om du lagt in ett antal låtar/foldrar på en FAT32 formaterad disk och sedan ska se låtarna när du ansluter till spelaren så bör du ha indexerat den med Denons Music Manager. Detta program skapar en databas på disken vilket snabbar upp starten vid upp start. När du startar HS5500 och har kört disken via MM (Musik Manager) så tar det cirka 30 sekunder innan du kan börja spela en låt.
bild3.jpgHur är det då att jobba med spelaren? Jo det är förvånansvärt lätt, det går mycket snabbt att ladda låten. Så fort du markerat vilken låt du vill spela så kan du trycka Play. Det är ju verkligen skillnad jämfört hur lång tid det kan ta att ladda en CD skiva. Displayen visar den information du behöver veta. Du kan även splitta skärmen så du ser båda spelarna samtidigt. Detta är användbart då man kör med två låtar från samma spelare. På bilden bredvid ser ni ett lås framför BPM talet, detta betyder att jag har BPM talet liggande i Mp3 taggen.
Du kan ställa om mellan 4 lägen. Automatik (den räknar ut BPM:en hela tiden), manuellt via TAP knappen, Mp3 taggen, Manuellt via effekt reglaget (du ställer själv in BPM värdet).
Du har 6 knappar för effekter (11,12,13,47,48 & 49). De är lika som på S3500 så jag går inte igenom dem här och nu i denna version av dokumentet. Det finns en knapp för Mirror mix(50). Du spelar samma låt på båda utgångarna fast med 1,2 eller 4 takter efter den andra. Det är en sorts Echo funktion, men med möjligheten att lägga på en ytterligare effekt så som flanger på ena kanalen.
D-synch (39), vad är nu detta? Har du två stycken HS5500 men vill inte spela två låtar från samma kontroller men vill använda samma media, så kan du ställa in så att du låter den ena spelaren bli Master (den spelaren där båda ljud kanalerna kommer att gå ut till mixern) och en Slave där du enbart ser och kontrollerar kanal två (på spelare Master). Låter detta komplicerat? Det är inte så bökigt som det låter men å andra sidan så tycker jag det går lika bra att spela två låtar från samma kontroller. Men är man rädd att trycka Play/Stop eller CUE på fel spelare så kan detta vara ett alternativ. Du kan också föra över all sparad data så som Cue punkter/hotstarts osv från ena spelaren till den andra denna väg. Du kopplar ihop spelarna med en CAT5 korsad TP kabel, OBS! Komihåg att det ska vara en korsad.

MIDI stödet. Om du vill jobba med en PC/MAC och köra med SSL eller Virtual DJ eller någon annan dator baserad DJ programvara så går det också utmärkt. Jag har bara testat Virtual DJ 30 dagars test versionen eftersom man måste ha seratos hårvara för att kunna testa SSL. Virtual DJ har ingen MIDI profil ännu för HS5500 men det går utmärkt att göra en egen MIDI mappnings fil eller använda någon av de HC4500 profilerna som finns ute på nätet. En sak som är lite coolt (i mina teknik nördiga ögon) är att det räcker att ha en HS5500 och styra virtual DJ och få ut ljudet på var sin kanal på din HS5500.
Det finns dok några tekniska begränsningar i MIDI stödet. Går du ur MIDI stödet så kommer HS5500 att boota om innan du kan spela från hårddisk eller CD. Detta innebär att du inte kan spela ett spår via Virtual DJ och nästa spår från USB disken på samma spelare. Men har man två HS5500 så är detta inget större problem eftersom du då använder en spelare att styra PC:n och den andra att spela från hårddisk/CD ifrån.
Är detta framtiden? Ja självklart, fast ni har bara sätt början på den tekniska utvecklingen inom detta område. Alla märken Pioneer, Denon, Numak osv spottar ut sig nya modeller som alla har MIDI och mp3 stöd.

Men kommer vi DJ att vilja ha detta? Kanske! Många DJ’s är ju inte kända för att vara så stora fans av ny teknik, men om man ser till oss DJ’s i Sverige så JA.
Anledningarna är för det första. Det går ju inte att få tag på musik länge i den lokala skivbutiken. De har ju max svenska top 10 på singlar, och de har inga CD maxi längre. Så vi blir ändå tvingad att köpa musiken digitalt via webshopar idag. För det andra, smidigheten, att slippa släpa på två stora tunga skivväskor på ett jobb, men ändå kunna ha med dig mer musik än någonsin ut på ett event där du inte är söker vad du ska spela.


Tekniska specifikationer:
HS5500_teknisk spec.jpg

Omdöme:
Plus

  1. Går inte att säga annat än att detta är i dags läget värdens mest feature rika spelare som ger den kreativa DJ:en otroligt stora möjligheter.
  2. Man har kombinerat det bästa från S3500 och S5000 till en spelare.
  3. Två spelare i en (det går ju faktiskt bra att göra jobb med enbart en spelare)
  4. Även fast den kostar en del (13.500kr listpris) så får du otroligt mycket spelare för de pengarna.

Minus

  1. Ja tyvärr så är ju inte alltid första versionen buggfri, jag irriterar mig på sökfunktionen att foldrar försvinner då man gått in i en och man måste upp till rooten igen för att hitta dem igen, lika så att man bör ha Mp3 taggarna korrekt, vilket är ett hästjobb att fixa till om man har mycket musik. Förhoppnings vis så fixas detta till i senare versioner av Firmware)
  2. Att det inte går att köra MIDI mode och CD/HD från samma spelare. Man blir tvingad att tänka lite extra om man kör både PC baserat och HD/CD.
  3. Denons programvara Music Manager har man lite mer att önska sig ifrån. Den är inte självklar alla gånger hur man ska använda. Oftast går det fortast att ta bort mappen Denon DJ från Disken och låta MM scanna igenom den igen än att försöka uppdatera en befintlig låtlista.

Copyright 2009 Co.