head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia

S1000

Produktblad
Manual
Review (1, 2 ,3)


Skrivet av Gugge 2005-11-09

Senaste tillskottet i Denons Table top familj är S1000. Spelaren släpptes ut på marknaden December 2004.

Denon hävdar att spelaren i första hand vänder sig till mobila DJ’s och Bedrooms DJ och barer med begränsad ekonomi. Som många av er som jobbar mot restauranger säkert fått erfara så vill inte så många krogar spendera mycket pengar på ljud och ljus. Utan man försöker köpa det billigare alternativen som finns på marknaden.

Nu tillbaka till S1000 och dess funktioner.
Spelaren är förhållande vis ren och lätt att hitta knapparna.
På vänster sida så sitter Play/Pause och Cue knapparna. Ovanför dem så sitter tre effekt knappar. Rvs, brake och drag-s. Rvs spelar låten baklänges, brake som bromsar låten då du trycker Play. Drag-s är brake funktionen fast vid start av låten.

Ovanför dessa 3 knappar så sitter en lite större knapp som reglerar joghjulets funktion mellan Search/bend eller scratch.
Sedan så kommer ytterligare 3 knappar som man har effekter på. Det är Filter, Flanger och Echo/loop. Det krävs nog någon timmes lek med dessa effekter för att lära sig dem ordentligt, men de kan vara trevligt att ha dem om man kör en trance kväll och inte har effekt del på mixern.

Snett ovanför de sista effekt-knapparna så har du en TAP knapp för att antingen manuellt få fram BPM eller så kan du hålla in knappen i mer än en sekund så går Auto BPM läget in. Du har även ett läge där du kan ställa in BPM värdet, det kallas för INPUT BPM. Du kan också låsa BPM värdet genom att trycka ner TAP knappen en gång.

På höger sida nerifrån sätt så sitter först två Pitch Bend knappar, sedan så kommer en lång pitch regel (100 mm). Den har ett jack för 0% vilken S5000 saknar. Man kan ställa in Pitchen i områden mellan:
+-4% (0.1%)
+-10% (0.1%)
+-16% (0.1%)
+-24% (0.1%)
+-100% (1.0%)
Värdet inom parentesen är pitch upplösningen. Du ställer om Picth rangen genom att hålla nere Pitch range knappen i över 1 sec för att sedan ställa in vilken range du vill ha med parameter reglaget. Det är också samma knapp du sätter på Pitch key (Master tempo) funktionen (som du kan ställa in att vara på redan från start om du vill)

Nästa två knappar man kommer till är quick jump eller fast search knapparna. Quick jump kan du ställa in så att den hoppar 10 sec,20 sec, 30 sec eller 60 sec varje gång du trycker quick jump. Håller du inne knappen så är det fast search funktionen du får.

Till vänster om quick jump knapparna sitter ratten där du väljer spår (parameter reglaget). Det är också knappen du ställer in mycket andra funktioner så som Brake time och crossfade tiden för Next track funktionen.

Next track är en underbar lite funktion då man spelar party musik och ska spela 2 låtar från samma skiva efter varandra. Man bara trycker Next track, väljer vilket spår, trycker Cue (den blinkar för dig så du förstår att du ska trycka den) Spelaren laddar då det spåret i minnet och börjar blinka på Play. Då du vill byta låt tryck bara på den blinkande play knappen och spelaren crossfadar över till den nya låten på skivan.

Längst upp så har du två st hotstart knappar och loop knapparna.

Spelaren tar givetvis Mp3 fullt ut, både VBR kodade och CBR kodade Mp3:or. Kan vara bra för barägare att lägga i en skiva och låta den spela hela kvällen, då slipper de springa och byta skiva en gång i timmen.

Den enda funktionen som jag inte personligen tycker är så lysande är scratch funktionen, nu ska tilläggas att jag inte håller på med scratch.
Men jag kan säga att jag har lite svårt med att man måste först trycka ner joghjulet för att man ska kunna scratcha. Man kanske lär sig detta, men jag har lättare att scratcha med min S5000, men den kostar ju å andra sidan dubbelt så mycket. Vidare så tycker jag att det är svårt att göra bra backspinn med spelaren, och det beror också på att man måste trycka ner disken först.

De första S1000 spelarna jag kom i kontakt med hade svårt att läsa vissa brända skivor. Denon släppte en uppdaterad programvara bara några dagar senare som man enkelt kan ladda in själv genom att bränna ut en ISO fil på en CD och sätta i spelaren (men läs manualen som följer med uppdateringen ordentligt hur ni patchar spelarna). Denna nya programvara fixar detta problem och nu så har jag inte upplevt några alls problem med brända skivor.
Uppdateringar av spelaren finns på http://www.denondj.com

Jag skulle vilja säga att denna spelare är fullt tillräckligt för många av oss DJ. Varför köpa en spelare för 12 000+ då du ändå bara använder 20% av funktionerna på den? Här har du en spelare som har det du behöver och är enkel för all DJ’s att använda (oberoende om du är Pioneer skolad eller Denon skolad).
Som sagt den enda negativa jag hittat än så länge med den är scratchen

Copyright 2009 Co.