head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia

Denon DN-S3700 Digital Media Turntable Review

Review skriven av Gugge Juni 2009.


Bild1Denon gav sig in i en ny värd då de släppte HD2500 som var deras första media spelare. Tätt efter HD2500 så kom HS5500. Som först kom helt utan CD enhet, men efter påtryckningar från kunderna så kom ett add-on kit med CD till den spelaren.
HS5500 är en otroligt avancerad spelare. Som Dj så kan du nästan göra precis vad du vill, dock blev ju också priset därefter så Denon gick tillbaka till ritbordet och lyssnade på vad vi användare hade för önskemål och släppte informationen om S3700 i januari 2009. Jag fick ett av de första exemplaren av S3700 som sändes till Sverige i slutet av Mars.

S3700 är efterföljaren till S3500, dvs en tabletop spelare med en ljudutgång (till skillnad mot S5000 och HS5500 som har två lågnivåutgångarr per spelare). Skillnaden mellan S3500 och S3700 är storleken på skivtallriken och tallrikens känsla.  S3700 har en 9” roterande skivtallrik och känslan är fantastik och det finns även ingen Cueslip som det tyvärr finns på HS5500.

Ännu en nyhet för Denon är att man implementerat Wave display om man kör med Mp3 filer från en USB enhet. Man har även implementerat autoloop. Detta är de två funktionerna de flesta som är vana att spela på CDJ 800 säger att de saknar då de spelar på en Denon tabletop.

Första intrycket:
Då jag öppnade lådan och tog upp spelaren så var min tanke, jäklar vad stor den är. Men spelaren har samma mått som en CDJ 800/1000, men Denons Tabletop har ju alltid tidigare varit mindre. Efter att man lagt på skivtallriken och monterat fast vinylskivan så är det dags att starta upp spelaren. Det som slog min ganska direkt då jag fick den var hur snabb den är på att ladda in en CD och CUE:a upp en låt från en CD skiva. En annan sak som är stor skillnad jämfört med HS5500 är hur displayen ser ut. Den är betydligt mer tydlig och mindre plottrig. Personligen så har jag lärt mig HS5500 displayen och saknar viss information som HS5500 spelarens display visar, men inte S3700.

Användning:
Det finns vissa saker ni måste känna till innan ni börjar använda S3700. För det första, denna spelare ska vibrationsdämpas på samma sätt som man måste göra med en vanlig vinylspelare. För på de flesta DJ båsen idag så har man problem med bas vibrationer, vilket gör att skivtallriken rör lite på sig. Det som då händer är att S3700 spelaren (ja även HS5500) går över från Cue läge till Pause (Ie CUE knappen slutar att lysa och Play/Pause knappen börjar blinka i stället). Det är dock egentligen ingen fara då detta händer, Cuepunkten lägger fortfarande kvar. Men för att slippa detta fenomen så lägg vibrationsdämpande material under spelaren. Står ni i Bend/search läge på platter mode så händer detta inte om ni har TT Trick=On.

Bild2Är ni skolade som Vinyl DJ’s så är det enkelt att börja använda S3700, pitch bend med hjälp av bromsa på sidan av skivtallriken eller använda spindeln i mitten för att öka hastigheten fungerar som en vanlig vinyl spelare. Ni som är vana att använda Pitch bend knappar så finns det, ni som är vana med Pioneer’s icke snurrande tallrik, ställ Platter mode i Bend/search så snurrar inte skivtallriken längre och ni har samma funktion som Pioneer, dvs snurra bakåt för att bromsa, och snurra framåt för att öka hastigheten.
Denon har ökat storleken och även lite av känslan på Play/Cue knapparna, man har även flyttat Fast Search knapparna så de nu ligger ovanför CUE knappen (så som Pioneer har). Loop/Hotstart knapparna har man lagt uppe till vänster. Du har tre stycken Hotstart eller autoloop knappar. För att få på autoloop så tryck först in knappen under hotstart som heter autoloop. Hotstart knapparna ändrar då färg.

 BPM funktionen om du använder CD skivor är inte lika snabb/bra som Pioneer. Men det fungerar helt OK ändå, men som sagt, tar lite längre tid att komma upp. Däremot om du kör Mp3 via USB så tar spelaren BPM informationen från Id3 taggen. Du ska innan ha använt Denons program Denon Music Manager för att låta detta program räkna ut BPM och även Wave display datan.

På vänster sida av skivtallriken så har du tre knappar med olika effekter. Även i framkant så sitter tre knappar med effekter du kan använda. På vänster sida sitter effekterna Echo/Loop, Flanger, Filter. I framkant sitter vinyl effekterna. Breake, Dump, Reverse.

På höger övre sida av skivtallriken sitter även där tre knappar. Det är för att välja din musikkälla. Du kan välja CD, USB eller MIDI. Detta ger dig en otrolig stor flexibilitet då du är ute och spelar. Du kan nu sakta men säkert gå över till USB/HD baserat system, men slippa jobbet att rippa in alla dina gamla skivor. Den nya musiken du köper på Cdon eller Beatport lägger du på en Hårddisk eller USB sticka, så slipper du tidsödande jobbet att bränna ut dem på CD.
S3700 har ett inbyggt ljudkort för er som kör med DJ mjukvaror så som Traktor eller VDJ. Serato måste ni tyvärr fortfarande använda deras ljudkort för att det ska fungera. VDJ version 6 är första mjukvaran som har S3700 native support. Traktor får man använda S1200 inställningarna för att få att fungera, dock fungerar Traktor inte med snurrande skivtallrik via MIDI ännu. Kör du traktor eller Serato och vill köra med snurrande skivtallrik så är det fortfarande tidkods skivor som gäller.
Bild3Spelaren har vanliga RCA Line utgång, samt en digital 75Ohms utgång. Vidare så har du faderstart utgång. Du har en USB-A som är till för USB disk/memory stick. OBS du kan EJ ha fler än en USB enhet på denna porten. Så det går INTE att ha en USB hub kopplad till denna port. Den ger också max 500 mA ström ut så har du USB diskar som drar mer ström så måste dessa ha separat strömförsörjning.

Du har vidare en USB-B port för att kunna koppla spelaren till en Dator för MIDI styrning, samt ljudkortet. Du har en PS/2 utgång för att kunna koppla in ett tangentbord för att snabba på sökandet av låtar. Det går utmärkt att ha ett USB bord kopplat, så länge du kör med en PS/2 ->USB konverter. Sedan så finns det ett CAT-5 uttag. Detta uttag används för att kunna länka två S3700 spelare mellan varandra. Detta görs med en korsad CAT-5 kabel. Med denna D-link kabel så kan du använda ett tangentbord till båda spelarna, samt att du kan föra över memory points.
 Jag går inte in på hur ni enklast går över till USb disk i ställer för CD skivor och hur Denon DJ spelare fungerar med Mp3 filer och VBR/CBR osv. Utan jag ber er i stället läsa detta inlägget jag skrev på Denon DJ forumet som ger er lite råd om detta:
http://www.denondjforums.com/viewtopic.php?f=24&t=12382


Det jag vill tillägga är att var noga med om ni köper en S3700 spelare att se till att ni ALLTID har senaste firmware till spelaren och senaste Music manager installerad.

Personligt omdöme:
Bästa media spelaren jag jobbat med alla kategorier. Känslan tycker jag är grym.  Så nära som denna spelare är med hur vanlig vinyl är det nästan ingen som varit med en Media spelare. Samt att man nu äntligen får en spelare som håller hög kvalité och är driftsäker.

Spelaren är jäkligt snygg och den drar ögonen till sig med sin snurrande skivtallrik. Jag vet inte hur många gånger folk kommer fram och frågar om man kör Vinyl bara för att de ser en snurrande skivtallrik. Så imponerings värdet blir högt då ni börjar använda denna spelare. Och detta blir bara viktigare och viktigare då snart vem som helst börjar kalla sig DJ bara de kört lite med en Dator och något DJ program. Då blir det viktigare för de som satsar seriöst att börja sticka ut och få det att se ut som vi verkligen jobbar, inte bara står och trycker på en knapp för att byta låt.

Spelaren är grymt snabb på att Cue:a upp CD skivor (än bättre blev den efter firmware update 1100).

Äntligen autoloop och Wave display är två andra funktioner som verkligen höjer betyget på denna spelare.

Negativt då:
Personligen så skulle jag vilja ha en display som visar mer information från Id3 taggen, men jag tror de flesta andra DJ’s skulle tycka displayen då skulle bli grötig. Vidare så skulle jag plockat bort effekterna från spelaren. Visst de är bra effekter, men det gör spelaren lite för grötig och lite för mycket knappar för vissa DJ’s tror jag.  Men även att BPM räknaren då man använder CD är lite långsam och inte alltid så exakt.

Copyright 2009 Co.