head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia

X1500

Detta är Denons nya mixer som är framtagen för att passa med DN-S5000 och DN-S3000. Mixern kom ut sent December 2003, Första exemplaren kom till Europa i Januari 2004.

Lika som Denons övriga Pro DJ utrustning så går programvaran i mixern att uppdatera. Detta görs genom en USB anslutning på baksidan av mixern. Meningen är att man ska kunna byta effekter till förbättrade varianter som Denon utvecklar.

Det är verkligen en allround mixer, passar de som spelar RnB och hip hop, och den passar även de som spelar house och Trance. Den är visserligen inte bäst på marknaden som scratch mixer eller house mixer men ska du ha den för olika stilar så är den verkligen bra. Mycket av inställningarna kan man göra i pressent mode, där kan du ställa om EQ:n och hur reglarna ska reagera.

 Ni kommer säkert höra rykten att höra att mixern blir varm. Och JA den blir varm. Men det är inget problem enligt Denon. Den blir inte för varm så ni bränner er, men ljummen på ovansidan blir den. Se till om ni tänker montera den i en case eller i ett DJ bås att ha de 2 cm tomrum runt om sidorna och framsidan för luftväxling som Denon säger att man måste ha. Det finns folk som byggt in en fläkt i deras case för att öka kylningen. Men som sagt detta är INTE nödvändigt. Mixern ska inte gå sönder för den blir ljummen.

Det kom senare en X1500S som har Flex Fader i stället för P&G som den första mixern hade. Annars så är det ingen skillnad mellan modellerna.


Product Spec
Manual
Part list

Gugges recension för djportal.nu av DN-X1500:

Snabb fakta:
Ingångar: 8Line, 3Phono matrix adresserbara.
Utgångar: master, booth, balanserad, rec, digital
Övrig: 2mic Send/Return
Vikt: 6.7kg
Dimensioner: 310(W)x110(H)x327(D)
Pris: ca 11000 kr

Vid jul 2003 så kom de första exemplaren ut i USA, Januari/Februari så kom de till Europa. Jag har nu haft min mixer sedan Februari 2004 och kan inte annat säga att det är en grym mixer. Den är inte de bästa battle mixern, inte heller den bästa house mixern, men det är nog den bästa allround mixern idag på marknaden. Att ha en mixer som passar både scratch DJ’s och DJ’s som spelar house/techno/trance gör att den borde passa perfekt på klubb installationer.

Design:
Denon har gjort den 12” stor för att passa ihop med deras tabletop CD spelare. Reglagen sitter där de ska sitta och Penny & Giles crossfadern är som P&G reglarna brukar vara :-)
Det är möjligt att steglöst ställa crossfader kurvan vilket jag uppskattar. Det är också möjligt att ställa reaktionen mellan Normal/slow/sharp i pressent mode.

Funktioner:
Det finns så många funktioner på mixern så man slutar nog aldrig förvånas av vad man kan göra med den.
Det första man tänker på att matrix assignment. Det innebär att du kan lägga vilken input channel du vill ha på respektive kanal på mixern. Varje av de 4 kanalerna har en ratt överst där du ställer vilken input du vill ha på den.

Mixern har en mycket kraftfull EQ som du själv kan ställa om vilka frekvens områden den ska ta hand om. Detta görs i pressent mode.
-High EQ frekvensen kan ställas mellan 6khz-20kHz (default 13KHz)
-Middle EQ frekvensen kan ställas mellan 200Hz-6kHz (default 1kHz)
-Low EQ frekvensen kan ställas mellan 20Hz-200Hz (default 100Hz)
Mixern har inga kill switches , men jag saknar personligen inte den möjligheten.

Mixern är utrustad med ett antal effekter, i dagens programversion så är det följande effekter som finns:
Delay
Echo1
Echo2
Filter1
Filter2
Flanger
Pan
Trans
Key%

Eftersom mixern är försedd med en USB anslutning på baksidan så kommer Denon att uppdatera effekterna efterhand. Första uppdateringen beräknas komma under Augusti 2004.
Den uppdateringen kommer också fixa till ett delay som finns i crossfadern idag. Den kommer också att rätta till effekten Filter 2 som inte fungerar som den ska idag.

Nästan alla effekter är BPM styrda och den inbyggda BPM räknaren fungerar otroligt bra, nästan så jag vill påstå att den är bättre än vad Pioneer har på sin 600.
Man kan ställa in så att du ser BPM på Cue och valfri kanal (1-4/mic/master/sampler)

Sampler delen är den del som jag använt minst. Har liksom inte fått grepp på den hur den ska användas, tycker inte om att stop sitter på MODE knob, om man råkar trycka B i stället så ändras stop punkten och allt blir fel.

Regel start finns för 4 kanaler (Line 2/4/6/8).
Tycker man inte om att använda sig av crossfader så går det lika bra att använda reglarna, det är bara att sätta crossfader asignment knappen i mitten läget och använda regeln som vanligt. Det går även att ställa kurvan för reglarna i pressent mode så som det går att göra för crossfadern.

Fördelar:
- Matrix assigment, ger stora möjligheter för den som vill vara kreativ och koppla mycket utrustning till mixern.
- Steglös crossfader inställning samt möjlighet att ställa om crossfaderkurvans reaktion i pressent mode.
- Bra effekter och BPM räknare.
- Uppgraderbar programvara via USB
- Mycket bra allround mixer för alla musikstilar.

Nackdelar:
- Att man måste trycka in Master Cue varje gång man startar mixern med dagens programvara. (Kommer att vara på vid start efter nästan uppdateringen)
- Delay i crossfadern i dagens programvara (fixas till uppgraderingen)
- Vitt brus i hörlurarna vid ingen volym. Irriterande, men man störs inte eftersom så fort man spelar musik i lurarna så märker man inte detta.

Sammanfattning:
Du får nog aldrig tråkigt med denna mixer, du kan göra otroligt mycket med den, har du sedan två st DN-S5000 CD spelare så kommer den verkligen till sin rätta.
Betyget blir 9/10, det finns saker som kan bli bättre, men mycket kanske de kan fixa till via programuppdateringar i framtiden. Men med dagens version så blir det bara 9.

FAQ:

Q: Varför kan jag inte välja alla effekter som produktbladet säger?

A: Det beror på att ”by default” inte alla effekter är påslagna. Gå in i preset mode genom vrida effekt knappen till off. Håll sedan ner TAP knappen i mer än 5 sekunder. Nu kan du skrolla igenom de effekter som finns och sätta på de du vill använda dig av.

Q: Var sitter STOP på Samplern?

A: Om du vill avsluta en uppspelning av minnet så trycker du ner MODE knappen.

Q: Hur rensas minnet i samplern?

A: Genom att trycka ner MODE knappen och sedan A samtidigt.

Copyright 2009 Co.