head_index.jpg

Hem DJ Gugge DJ till... Denon DJ Guide Ljud & Ljus DJ Tips Kontakt
X1700 S3700 Denon DJ Historia

Denon DN-X1700

                                                            

Värdens bästa ljud? Ja frågan är om detta inte är den mixer som har absolut bäst ljud på marknaden år 2009 om man ser till klassen mixer under 20 000 kr. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att Denon är kända för just att ha bra ljud i sina HIFI produkter. Nu har man tagit mycket av den teknologin de använder i sina bästa HIFI produkter och lagt in den i mixern.


Mitt exemplar är nr 25 som byggts, jag var nog en av de första i Europa som fick mixern. Tyvärr så hade en kabel inne i mixern lossnat under trasporten så XL audio fick fixa till det, men det tog bara någon dag.

Det som slog mig då jag sedan fick tillbaka den är den otroligt bra ljudkvaliten mixern har. Vidare så har man en EQ som är i klass med A&H Xone 92:an, om inte värre just pågrund av att på Denon så kan du själv ställa in vilka frekvesnser du vill låta Hi, mid eller Low ligga innom. Vidare saker som man tänkt på är att man byggt in en Limiter i mixern på samma sätt som

Ecler EVO4. Dok ska man vara medveten om att du inte har någon begränsning på Gain, dvs du kan fortfarande få distat ljud om du drar på Gain förmycket, MEN du kan ändå aldrig få ut med än mellan +10->+20dB (beroende på vad du ställt in mixern på) på Master Out. Nu är det så i ärlighetens namn så att mixern är så välbalanserad i sin förstärkning, så ligger du på 0dB på Gain, så ligger Master Out vid full volym (dvs 0db dämpning) exakt på samma.
Det är så att om du använder t ex ett Nexo PS-10 steg så börjar processorn på den jobba då X1700 mixern ligger på Ca +1 dB Dsv du har ett exakt balanserat system vilket i slutendan ger perfekt ljud, om du har alla dina komponenter i Kjedjan till högtalarna håller samma klass.


Om vi nu går tillbaka och tittar, vad är detta för mixer?
Du har en mixer som har 4 Digital Coaxial ingångar, 4 line RCA, 4 Phone RCA, samt 4 st USB ingångar Ja en USB port, som ger via ASIO drivrutinen 8 kanaler (Dvs 4 st stereo), samt två Mic ingångar.
Du har MIDI UT både via DIN eller USB, USB ger dig även HID och audio.
Du har som vanligt på en mixer, XLR Master Out, finsn även en RCA Master out, samt Rec out RCA. Du har på denna mixer även balanserade utgångar för Booth, vidare EFX send/return. 
Sedan så har du även en Digital Out Coax, eller via USB så har du en digital out via ASIO drivrutinen.

X1700 är den förstra DJ mixern som använder sig av en 32-Bit DAC Output Processor för att omvanlda ljudet från digital signal till analog. Mixern använder 96 kHz/32 bitar internt i DSP:n (Digital Sound Processor). Vidare så har X1700 en diskret transistorbaserad mikrofonförstärkare med ett ingångsbrus motsvarande 127 dB samt en diskret FET-baserad grammofonförstärkare med ett signalbrusförhållande på 89 dB. Lägg där till en lågbrusig R-kärntransformator som används i det analoga effektsteget. I nätdelen används elektrolytkondensatorer med hög kapacitet som är specialtillverkade för DENON DJ. Dessutom används filmkondensatorer för att förbättra ljudkvaliteten och högprecisions metallfilmmotstånd i signalbehandlingsenheten.
Således inga billiga KINA tillverkade komponender, utan här har man tänkt på ljudkvalite raktigenom och mixern är byggd i Japan.

USB UT/IN:

X1700 har ett 24-bits 96 kHz USB Audio I/O ljudkort som hanterar upp till 8 kanaler (4 stereosystem). Samplingsfrekvensen kan sättas till 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz med en Utility-inställning Default är 96kHz.

UT:

Alla ljudkällor för de 4 systemen—kanalingångar 1 till 4 (Pre EQ), mikrofoningång (Post Send VR), masterutgång (Pre Limiter) eller REC-utgång—kan väljas som USB Audio ut. Utgångsnivån för USB Audio kan justeras med en Utility-inställning.

Så står det i manualen, men vad menas med det? Jo, du kan altså i Utility Mode välja vilket av ovan nämnda lägen ska sändas till USB Out, och vilken USB out utgågång. Default settings är att USB1/USB2 går på Master utgången.
Ni bör känna till att på dator sidan så MÅSTE ni har ett program som stödjer ASIO för att kunna höra/spela in master Out.

IN:

USB in så har du två lägen, Channel eller Master läge. Du väljer detta genom trycka USB Assign knappen.
Channel läge innebär att du använder DJ mjukvara utan intern mixer.

Tilldelning av USB Audio in görs enligt nedan.

USB-kanal 1 och 2 in Ingångskanal 1

USB-kanal 3 och 4 in Ingångskanal 2

USB-kanal 5 och 6 in Ingångskanal 3

USB-kanal 7 och 8 in Ingångskanal 4

Master läge, så använder du DJ mjukvarans interna mixer.

Tilldelning av bussar för USB Audio in görs enligt nedan.

USB-kanal 1 och 2 in Masterbuss

USB-kanal 3 och 4 in Cue monitorbuss

USB-kanal 5 och 6 in Inaktiv

USB-kanal 7 och 8 in Inaktiv

Faders och X-fader:

X1700 använder sig av FLEX faders som har en garanterad livslängd på 300 000 användningar, CH faders är 60 mm långa. X-fader kan du ställa trögheten med genom en skruv på framsidan. Något som är ganska unikt är att du har steglös möjlighet att justara både CH fader kurvan och X-fader kurvan. Detta kan göras on the fly, dvs inte behöva gå in i Utility Mode, utan du har två rattar på vänster sida som kontrollerar detta.

Matrix input:

Som sin föregångare X1500 så har man Matrix input på de analoga RCA ingångarna, dok inte på de digitala eller USB ingångarna. Men du kan alltså välja på varje kanal om du vill ta från input källa (Line 1-4, Dx, USBx).

MIDI:

X1700 har både en 5 polig DIN kontakt för midi samt att du kan få ut MIDI via USB, vilket kanske är att föredra idag då du troligen vill styra en mjukvara via MIDI.
Det som kanske är lite svårt att förklara är hur MIDi delen fungerar på X1700, och det beror på att du har två lager, du har knappar som fungerar utan du behöver gå in i CH MIDI mode, och varje kanal, som du kan kontrollera via MIDI då du aktiverat MIDI på den kanalen. Då tänker den snabbtänkte individen, men det kommer ju inte fungera, jag använder ju CH1, hur ska jag då kunna styra ett program via MIDI på samma kanal, ja det är det som är det fiffiga med X1700 och MIDI layer. Då du aktiverar MIDI på en kanal du använder så går den kanalen in i Lock mode, dvs den låser inställningarna, så även fast du justerar Line fadern (upp eller ner) så är volymen låst i det läget även fast du går ur MIDI mide senare med en annat läge på fadern. Du måste du hämta upp (låsa upp) kanaken igen för att kunna justera kanalen i Audio mode.  Hur man gör detta är beskrivet i manualen.

Således så kan du styra Serato eller annat program som du kan spela upp musikvideos, du kan då mappa video mixnings delen via MIDI, och använda de andra två kanalerna till ljudet.

Effektdelen:

Denon X1700 har dubbla effektenheter. Du har möjlighet att välja varje kanal eller master till vilken effektenhet du vill använda. Mixern har följande inbyggda effekter idag:

Delay - Lägger till signaler som har fördröjts med taktinställningens tid.

Echo - Lägger till ekosignaler som har fördröjts med taktinställningens tid.

Trans - Tar bort signaler vid tiden för taktinställningen.

Flanger - Lägger till signaler vars fördröjning har varierats under taktinställningens LFOperiod.

Filter - Varierar filtrets gränsfrekvens med tiden för taktinställningen.

Phaser - Lägger till signaler vars fas har varierats under taktinställningens LFO-period.

Reverb - Lägger till reverb-signaler som har fördröjts med tiden för taktinställningen.

Loop - Initierar samma typ av loop sampler-funktion som i våra DJ-produkters LOOP funktion.

Rev. Loop - Initierar loopsignalerna ovan fast baklänges.

Pitch Shift - Initierar tonhöjdsskift av insignalerna och matar ut resultatet.

BeatBreaker - Initierar partiellt infogande av startljudet i varje takt i taktmönstret.

SEND/RTN - Skickar signaler vars effekter har valts till den externa effektgivaren och tar emot signalerna från den externa effektgivaren.

Vad BeatBreaker gör?

Denna effektgivare bryter ner musiken i varje stapel från BPM-värdet en kvarts takt i taget i 16 sektioner,

byter ut dessa sektioner mot ett förinställt taktmönster och återger sedan detta vilket ger en effekt där ursprunglig musiktakt har ändrats.

Taktmönstret består av 16 block och när dessa block tänds byts ljudet ut mot taktens initialljud.

När denna effekt är satt till ON lyser det block som spelas blått.

I mönstret (Övre raden) som visas i figuren: när musiksignalerna (Mellan raden) matas in, matas ljudet ut för signalerna (Nedre raden) som skapats av att ljudet i den första kvartstakten bytits ut mot de tända sektionerna.

Effekten som läggs till får den timing som när Effect ON/OFF-tangenterna först sätts till ON. Taktmönstret väljs med

BEAT <- , -> tangenterna. I Utility Mode kan fem förinställningar göras.

Utility och Owner Mode:

Likt alla Denon DJ produkter så kan du själv anpassa din produkt så den passar dig och ditt sätt att använda produkten. Du har en uppsjö med inställningar som är bra att känna till att man kan gå in och ändra (de flesta on the fly utan att behöva boota om mixern).

Men viktiga inställningar att känna till att man kan göra är:

CUE settings: Här ställer du in om du vill ha CUE på vanligt sätt, dvs du kan trycka in CUE på CH 1 & CH2 samtidigt, och du har Master out på PAN master out (CUE Mix). Sedan så har du ett nytt läge som heter Solo, som innebär att du bara kan ha en CUE knapp intryckt samtdigt. Så mixar du som jag normala fall i lurarna så kan jag ställa in SOLO mode, och slippa klicka ur CUE knappen på den kanalen som ligger ute, utan trcyker bara in CUE på den kanalen jag vill börja jobba med och CUE på den tidigare kanalen jag hade aktiv släcks.

Head Phones EQ: Den absolut bästa inställningen som finns på en DJ mixer. Kunna ställa EQ'n i lurarna. Oberoende om du använder HD25, HP1000, eller Pioneer lurar så kanske du vill ändra och dra upp ner basen eller diskanten i lurarna. Här kan du gå in och ställa antal dB du vill höja eller sänka Hi/Lo. Du kan göra detta mellan -15 ->+15 dB.

Isolator EQ: Här kan du ställa innom vilka frekvenser X over Hi och X over Low ska ligga innom. Dvs mellan vilka frekvenser ska hi, mid och low jobba. Du kan ställa in High mellan 1KHz ->8kHz (default är 2kHz) och Low mellan 100Hz ->800 Hz (Default 350 Hz). Således så kan du konfigurera så beroende på hur din delning på ditt PA ser ut, att du tar bort allt ljud från subbarna då du vrider ner Low eq:n till min.

X-fader settings: Här kan su ställa A & B cut possition fråm -2mm->+8mm, viktig inställning för dig som scratchar.

Owner settings: Här kan du sätta på Limiter och dess Threshold från 20dB till 10dB. Jag rekomenderar er att ställa denna på mellan 10-15. För över +15 dB så måste du ändå dra på Gain så mycket så du får distat ljud därifrån ändå. Ownersettings når du enbart från ett speciellt läge som man själv får läsa sig till.

Du kan också exportera och importera dina inställningar från en USB sticka.

Mic inställningar: Till skillnad mot många andra DJ mixrar så fungerar Mic inställningarna lite mer hur man jobbar på ett PA bord eftersom du har en Signal/Pik indikator Så jobba så här: Justera MIC1-volymen med MIC1 TRIM-kontroll och justera MIC2-volymen med MIC2 TRIM-kontroll. Medan ljudsignaler skickas till enheten kan de övervakas genom lysdioderna på SIG/PK-mätaren(signal/topp). Om lysdioderna ibland lyser rött utan att någon distorsion finns och att de sedan lyser gult

har du lyckats ställa in en lämplig nivå. Sedan så har du en MIC eq som du kan ställa in Hi/low på, samt att du har en Ducknings funktion (sänker musiken då du pratar).

Montering av mixern:

Jag vet faktsikt inte om det finns 19" Rack monterings KIT till X1700 att köpa från Denon, men ni ska tänka på om ni bygger en case till spelarna att ni ska ha 20 mm ventilation i sidled.

Till vem riktar sig denna mixer?

Detta är en mixer som har (som vanligt när det gäller Denon) en mängd funktioner. Vissa DJ's kommer att tycka att den är svår att förstå sig på. Men Basic funktioner som använda Faders, EQ och effekter lär vem som hellst kunna göra. Men då man kommer in på MIDI, och USB Audio settings så kommer några att tycka detta är för krångligt. Men att få ihop ett system med mjukvara, MIDI kontrollers är inte rakt fram alla gånger. Visst ett ITCH system är det, men inte ett öppet MIDI system. Gör inte misstaget att jämför denna mixer med DJM800 för DJM800 har inte USB Audio, den har inte MIDI via USB osv... Visst det är en 4 kanals DJ mixer med digitala ingångar. Men ni som söker lite mer, bättre ljud ja då kanske ni ska titta på X1700 i stället för DJM800. Framförallt om ni funderar på Scratch Video från Serato, så blir X1700 som Youtube klippet ovan en grymt ekonomisk kombination jämfört med Pioneers Moster mixer SVM-1000.


Jag anser att mixern passar den som har ett bra PA, vill ha ett ett bra ljud, där så kan man idag välja mellan Xone 92 och faktiskt X1700. X1700 är då ett billigare alternativ idag och då får du en digital mixer också. Men har ni inte ett PA som är i topp klass ni bryr er inte om ljudkvaliten på det sättet, då finns det ju billigare alternativ på marknaden.

Copyright 2009 Co.